2017-04-29    
Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány (JOKA)
1034 Budapest
Szomolnok utca 5.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf
2012_merleg_khjel.pdf

PannonJazz Cikkek

2010-01-17 (PannonJazz Cikkek)
Lengyel jazzest
Tematikus estjeinken egy-egy ország, vagy országcsoport jazzfelvételeiből szemezgetünk.

elolvasom »

2008-08-11 (PannonJazz Cikkek)
Csillogó fekete lemezeken -- Száz éves a magyar hanglemez
Csillogó fekete lemezeken -- Száz éves a magyar hanglemez címmel 2008. szeptember 18. és 2009. február 8. között a budapesi Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (V. kerület, Szent István tér 15.) rendeznek kiállítást, amelyet többek között a Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogat.

A kiállításhoz számos kiegészítő rendezvény csatlakozik. A BMC-MOL fesztivál ideje alatti események:

2008. szeptember 18. (csütörtök) 18.30 Bohém Ragtime Jazz Band koncert magyar szerzők műveiből

2008. szeptember 20. (szombat)

11.00 Magyar nyelvű tárlatvezetés – Simon Géza Gábor, zenetörténész, a kiállítás kurátora

12.00 Trio Duecento Corde - Tallián András (hegedű), Nagy Ibolya (cselló), Szabó Ferenc János (zongora) koncert
Haydn: G-dúr \"magyaros\" trió Hob. XV:25
Pleyel: F-dúr trió
Székely Aladár: Tosca-rag
Székely Aladár: Nervous-rag
Székely Aladár: Bent a szívem mélyén Two-step
Székely Aladár: Baba vigyázzon én rám
Székely Aladár: Last letter
Barta Lajos: Excelsior Rag time
Rozsnyai Sándor: Dunapalota Ragtime

13.00 Angol nyelvű tárlatvezetés - Márton Attila, zenei szakíró

elolvasom »

2008-05-07 (PannonJazz Cikkek)
Jazz a köbön: Joe Murányi bohém születésnapja
A Bohém Ragtime Jazz Band születésnapi koncertet ad Joe Murányival, aki a magyar klasszikus jazzmuzsikusok közül a legtöbbre vitte: 1967-71 között az általa csak Lajos Armstrongként emlegetett jazzfenomén zenekarának klarinétosa lehetett. Joe Murányi idén volt 80 éves, ez adja az apropóját annak a koncertnek, amelyet az 1985-ben alakult eMeRTon-díjas Bohémek szerveznek május 13-án, kedden este hétkor Kecskeméten az Erdei Ferenc Kulturális Központban. A koncerten vendégként fellépnek olyan magyar zenészek is, akik saját zenekarukban többször játszottak Murányival. Jegyek a helyszínen elővételben is kaphatók, illetve megrendelhetők a külön erre az alkalomra készült www.bohemragtime.com/hungarian/joe80.html honlapon.

elolvasom »

2008-02-07 (PannonJazz Cikkek)
TÉLBÚCSÚZTATÓ RAGTIME-EST A PETŐFI IRODALMI MÚZEUMBAN
A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Pytheas Könyvkiadó közös télbúcsúztató vigasságot rendez 2008. február 26-án 18 órakor a a Károlyi-palota Dísztermében, könyvbemutatóval és ragtime-mal. Bemutatják Simon Géza Gábor K. und k. ragtime című kötete magyar, német és angol kiadását.

elolvasom »

2008-02-07 (PannonJazz Cikkek)
JOE MURÁNYI DISZKOGRÁFIA
Hamarosan megjelenik Hollandiában Gerard Bielderman és Simon Géza Gábor Joe Murányi diszkográfiája, amelyet Magyarországon a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány forgalmaz (info@pannonjazz.hu).

elolvasom »

2007-12-25 • Simon Géza Gábor (PannonJazz Cikkek)
ELHUNYT OSCAR PETERSON
2007. december 23-án 82 esztendõs korában Toronto elõvárosában, Mississaugában elhunyt Oscar Peterson, a legendás kanadai jazz-zongorista, aki több alkalommal járt Budapesten. Egyik fontos mestere a Gyulán született sikeres klasszikus koncertzongorista és zenetanár, Paul de Márky volt. Márky Pál Thoman Istvántól, õ pedig Liszt Ferenctõl tanulta a zongorajátékot.

elolvasom »

2007-11-12 (PannonJazz Cikkek)
A BENKÓ DIXIELAND BAND TÖRTÉNETE
2007. november 12-én az Alexandra \"Nyugati\" Könyváruházában Benkó Sándor vezetésével mutatták be a fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Benkó Dixieland Bandről szóló, három CD plusz egy CD-ROM mellékletes, színes, nagyalakú, A Benkó Dixieland Band története című reprezentatív kiadványt. A zenekar jelenlegi, a bemutatón is élőben zenélő tagjain (Benkó Sándor, Halmos Vilmos, Kelemen Zsolt, Kovacsevics Gábor, Nagy Iván, Nagy Jenő, Zoltán Béla) kívül először is megemlékeztek a néhány esztendeje elhunyt egykori zenekari tagról, a világklasszikus bőgősről, Vajda Sándorról. Benkó Sándor számos jelenlevőt külön is kiemelt, részben spontán interjúra is a színpadhoz szólította őket. Így az együttes egykori \"aranycsapatának\" tagjai közül Dávid Tamás, Járay János, az állandó vendégszólisták közül Berki Tamás, Deseő Csaba, Micheller Myrtill, a külön is megjelenő CD-t előállító Hungaroton részéről Hollós Máté, Reisz Ildikó, a könyv alkotói közül Petrányi Judit, Bausz Sándor, Simon Géza Gábor kerültek külön megemlítésre.

elolvasom »

2007-10-12 (PannonJazz Cikkek)
K.U.K. RAGTIME
Megjelent Simon Géza Gábor könyve: K. u. k. ragtime -- Az Osztrák-Magyar Monarchia ragtime-korszaka

2007. október 17-én (szerda) 17.30-kor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest, V., Szent István tér 15.) Szerdai Szalonjában Simon Géza Gábor K. u. k. ragtime -- Az Osztrák-Magyar Monarchia ragtime-korszaka című ez évben megjelent könyvéről beszélget Simon Géza Gábor jazztörténész (a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány (JOKA) elnöke, Artisjus-díjas), Kelemen Eörs a Pytheas Kiadó és Nyomda igazgatója, Egyed Ilona (a kötet szerkesztője), és Baján József gyűjtő (a Neuma Kiadó ügyvezetője). A kötet a helyszínen megvásárolható.

elolvasom »

2007-10-07 (PannonJazz Cikkek)
BÁRZONGORISTA GÁLAEST
A Roland és a Filmmúzeum bemutatja: Nosztalgia és elegancia a Művészetek Palotájában, az utolsó Bárzongorista gálaest 2007. október 20-án, szombaton 19 órakor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben (1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.)

Az est során fellépő bárzongoristák:

- Farkas Sándor, a 2003-as és a 2005-ös Bárzongorista Verseny győztese

- Orosz János, a 2003-as Bárzongorista Verseny II. helyezettje

- Ökrös Ottó, a 2004-es Bárzongorista Verseny győztese

- Taligás Tibor, a 2003-as Bárzongorista Verseny III. helyezettje, valamint a 2004-es Bárzongorista Verseny II. helyezettje

- Táborosi István, a 2004-es Bárzongorista Verseny III. helyezettje és közönségdíjasa, valamint a 2005-ös Bárzongorista Verseny győztese

Az est során fellépő vendégművészek:

- Gesztesi Károly az est házigazdája, aki énekel is

- Malek Andrea dizőz, aki régi magyar slágereket énekel

- Emiri Almira friss diplomás zongoraművész, aki közismert dallamokat játszik

- Weszely Ernő harmonikás, aki különleges hangszeren játszik

- Dudás Tibor és Ipacs Katalin táncospár, akik a zongoristák improvizációira táncolnak

- Patuzzi Mónika táncos, aki a zongoristák improvizációira táncol

elolvasom »

2007-08-27 (PannonJazz Cikkek)
ELHUNYT RADICS GÁBOR
2007. augusztus 25-én délben, 83 esztendős korában hosszantartó, türelemmel viselt betegség után Budapesten elhunyt Radics Gábor, a kiváló vibrafon- és zongoraművész, zeneszerző, hangszerelő.

elolvasom »

archívum »
keresés
cikkekben
kiadványokban